Đukanović: Najbolje rešenje formiranje pravoslavne crkve Crne Gore 1Foto: FoNet/AP

„Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku – primorsku i njihovo sveštenstvo i vrata su im širom otvorena da budu deo ovog rešenja, a ne da tradicionalno ostanu deo problema“, rekao je Đukanović u emisiji „Živa istina“ RTCG.

Komentarišući nedavno pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio sedam dana nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko – primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori. Đukanović način za prevazilaženje podela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovjesti, a koja će doprineti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore. Đukanović je, kako na svom portalu prenosi RTCG, ocenio neupitnim da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, kao i da „brojni istorijski dokumenti svedoče o utokefalnosti CPC“. „Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve“, rekao je Đukanović. Govoreći o protivljenju obnovi CPC, predsednik Crne Gore rekao je da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

„Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će, bez sumnje, imati autokefalnu crkvu“, rekao je Đukanović.