Đukanović: Napadi na Crnu Goru usmereni na urušavanje pravnog poretka 1Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

U obraćanju na 43. sesiji Saveta za ljudska prava koja se održava u Palati nacija, Đukanović je ukazao na situaciju u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, prenosi RTCG.

Kako je rekao, tim Zakonom se na liberalan način, u skladu sa najsavremenijim legislativnim standardima, učvršćuje sloboda veroispovesti, uređuje pravni položaj verskih zajednica i garantuje ustavni princip odvojenosti crkve od države.

On je ponovio da je postupak izrade zakona trajao pet godina, uz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, uključujući sve verske zajednice u zemlji i relevantne međunarodne organizacije, u prvom redu Venecijansku komisiju čije su preporuke prihvaćene.

Đukanović je ponovio da je ovim zakonom zamenjen onaj iz 1977. godine iz perioda komunističke Jugoslavije.

„Međutim, već u pripremi, a posebno nakon njegovog usvajanja Crna Gora se suočila sa optužbama samo jedne verske zajednice, i sa brutalnom medijskom kampanjom dominantno iz bližeg okruženja, s veštim manipulacijama i pokušajima da se država optuži da namerava da otima crkvenu imovinu i menja njihovu viševekovnu namenu. Uz to, u međunarodnim forumima, uključujući i ovaj dom, mogle su se čuti optužbe da Crna Gora sprovodi politiku diskriminacije i krši verske slobode“, rekao je Đukanović.

On je u Savetu za ljudska prava, potvrdio da je usvajanjem ovog zakona Crna Gora potvrdila da je građanska država, multietnička demokratija i društvo koje želi da kroz reforme i modernizaciju bude sastavni deo savremene evropske civilizacije.

„Zbog toga se suočavamo sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim delovanjem, usmerenim na urušavanje pravnog poretka i negiranje građanskog i multietničkog karaktera crnogorske države, što bi u krajnjem značilo povratak na srednjovekovni sistem u kojem je crkva bila iznad države i građana“, kazao je Đukanović.

„Crna Gora će, kao i 2006. kada je demokratskim referendumom, što nije baš uobičajeno na Balkanu, obnovila državu, i ovo unutrašnje pitanje rešiti na miran način, i tako odbraniti koncept u kojem svi građani, i sve verske zajednice, imaju ista prava i ravnopravan položaj. Ovim mi činimo dobro ne samo za sebe i svoje građane, već šire potvrđujemo da je koncept građanske, multietničke demokratije na Zapadnom Balkanu moguć i održiv i da je jedini garant stabilnosti ovog ranjivog regiona“, rekao je on.

Đukanović je ukazao da je „opasno prenebregavati realnost, igrati se osećanjima vernika i biti objekat ili oruđe u realizaciji opasnih velikodržavnih projekata, što bi sve zajedno trebalo da nas zabrinjava“.

On je zaključio da Crna Gora ostaje opredeljena da dalje izgrađuje svoj kredibilitet poštovalaca i zaštitnika ljudskih prava.

„Verujem da ćemo time na najbolji način zadobiti vaše poverenje i podršku za kandidaturu za članstvo u Savetu za period 2022-2024“, zaključio je Đukanović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.