Đukanović: Učiniću sve da oni koji glasaju a upisani su u birački spisak druge države odgovaraju 1Foto: EPA-EFE/ TOMS KALNINS

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je uoči izbora u Herceg Novom, koji će se održati u nedjelju, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo Državu i koji izigrava njen Ustav i zakone „ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom“.

Odgovarajući na pitanje kako se mogu posmatrati izbori u Herceg Novom u svetlu činjenice da je u izvodu iz biračkog spiska upisano najmanje 10 odsto državljana drugih država Đukanović je za portal CDM odgovorio „sa velikom zabrinutošću“.

Državna izborna komisija je saopštila da su u birački spisak za Herceg Novi, upisana 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji. Do podataka su došli poređenjem hercegnovskog i jedinstvenog biračkog spiska Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, dostupnom na njihovom portalu.

Prethodno je Centar za monitoring i istraživanje, objavio da je u biračkom spisku Herceg Novog upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

CEMI je, kako je ranije saopšteno, uradio uporednu proveru sa biračkim spiskom Srbije, koji je dostupan na internet stranici www.upit.birackispisak.gov.rs, i sa biračkim spiskom Bosne i Hercegovine (BiH) koji se nalazi na stranici www.izbori.ba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u medjuvremenu saopštilo da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Mediji su danas objavili i da skoro polovina ministara u Vladi Crne Gore ima dvojno državljanstvo.

Crna Gora zabranjuje dvojno državljastvo ukoliko ono nije stečeno prije proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Izvršni direktor CEMI-ja Zlatko Vujović saopštio je za RTCG da se moraju ispitati svi slučajevi navodnog duplog glasa, nakon pisanja pojedinih medija da brojni ministri u Vladi imaju dvostruko biračko pravo. Vujović je ocenio da se da se mora početi od njih, kako bi se pokazalo da postoji politička volja i da su svi jednaki pred zakonom.

Lokalni izbori u Herceg Novom održaće se u nedelju 9. maja.

Na izborima učestvuje šest izbornih lista, opozicina koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, koalicija vladajućeg, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne i Radničke partije. I vladajuće Demokrate okupile su širu koaliciju u kojoj su, Demos, lista Novi pobjeđuje i Partija penzionera, invalida i restitucije.

Na izborima učestvuje i Građanski pokret URA. Liste su predali proruska Prava Crna Gora i lokalna Novska lista.

Prema ocenama analitičara, ključna politička bitka vodiće se između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF), najjačih partija u vladajućoj većini na državnom nivou, Taj grad na crnogorskom primorju je jako uporište Demokrata i DF-a, koji su sa Građanskim pokretom URA na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta prošle godine smenili Demokratsku partiju socijalista (DPS) nakon trodecenijske vladavine. Na poslednjim izborima u Herceg Novom 2017. najviše glasova osvojili su upravo Demokrate i DF, devet odnosno četiri, dok je DPS iako je pojedinačno osvojila najviše, 12 mandata, izgubila vlast.

Prema popisu iz 2011. godine u Herceg Novom živi nešto preko 30 hiljada stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi dok je Crnogoraca je 33 odsto. Ostalo su manjine.

Izbori u Herceg Novom dolaze u trenutku pojačanih tenzije u državi koje su za rezultat imale više incidenata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Đukanović: Učiniću sve da oni koji glasaju a upisani su u birački spisak druge države odgovaraju”

  1. Pošto se radi o lokalnim izborima u Herceg Novom, gdje Srbi redovno pobijedjuju, Milo se sjetio da provjeri birački spisak. Nejasno je to zbog čega to pitanje nije pokrenuo prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je pretrpio poraz, iako su za njegovu partiju glasali Albanci sa Kosova* i Bošnjaci iz BiH, koji su samo zbog tog glasanja dolazili i dobijali lične karte. Lično mi je poznato da je moj komšija Rasim Lj. imao plaćen put i da je došao da glasa na referendumu 2006. godine, ako već 30 godina živi u Americi, dok moj stric Nikola koji je rođen u Crnoj Gori i koji od 2000. godine živi u Srbiji to pravo nije imao. Znači, sve izbore i referendum Milo je pokrao, a sada se sjetio da češlja birački spisak. Šta je čekao do sada. Još nešto kad on bude odgovarao za sve malverzacije i finasijske prevare kojima je ojadio Crnu Goru i kada odgovaraju svi oni kojima je Milo omogućio da bespravno glasaju na svim izborima od 1989. godine do 2020. godine, kao i na referendumu 2006. godine, onda će odgovarati i oni koji imaju biračko pravo na lokalnim izborima u HN i u Srbiji.

    • Dragane potpuno ste u pravu. Ja zivim u Svedskoj i imam mnogo prijatelja iz svih krajeva bivse YU. Kada je bilo vreme za referendum o nezavisnosti tada su moji prijatelji Crnogorci, ali samo oni koji su bili naklonjeni DPS-u, ne samo imali pravo glasa na tom referendumu, nego im je od strane drzave CG i placena avionska karta. Uzas, to je bila lakrdija od drzave, a danas bi da sprece svoje drzavljane koji zive u Srbiji da glasaju?! Sta je sa svim Crnogorcima sto zive u drugim drzavama, hocete li i njih krivicno ganjati gospodine Djukanovicu?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.