Dodik ambasadoru SAD: Bajdenova uredba o proširenju sankcija nije demokratska 1Foto: Printscreen/RTS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom (Eric), da uredba Bele kuće o proširenju sankcija koja se odnose na osobe na Zapadnom Balkanu nije demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

U telefonskom razgovoru, u kojem je Nelson po nalogu američke administracije obavestio Dodika o toj uredbi, Dodik je ocenio da je to „još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog, bar kada je reč o BiH“.

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da su „bošnjački političari u uredbi videli sredstvo za disciplinovanje Srba“, i da će „u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog“.

„Dodik je ambasadoru Nelsonu preneo da je poljuljano poverenje Srba i Republike Srpske u namere SAD u BiH, i da bi bilo dobro da se najprije poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini“, saopštio je Dodikov kabinet.

U atmosferi poverenja, istakao je on, biće lakše ostvariti produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH.

Dodik je američkom ambasadoru još jednom preneo da se Republika Srpska „ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

Predsednik SAD-a Džozef Bajden (Joseph Biden) potpisao je u sredu uredbu o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća. Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umešani u kršenje ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.