Dodik: Dan nezavisnosti BiH nije moj praznik 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su Socijaldemokratska partija BiH i njen predsednik Nermin Nikšić, čestitajući mu 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, „pokušali da se našale i da budu cinični“.

„Kao što mi je (američki predsednik Donald) Tramp uputio čestitku, negde u novembru za neki praznik BiH, ja sam odgovorio da to nije moj praznik, a evo i njima odgovaram – to nije moj praznik“, rekao je Dodik, prenela je regionalna N1 televizija.

On je izjavio „da to nije njegov praznik, da to može da bude praznik Bošnjaka, ali da sigurno nije praznik BiH“.

„Prvi mart nikada neće biti praznik Srba. To je za nas sinonim stradanja i mislim da su pokvareno pribavili taj praznik u nastojanju da nama nametnu svoju istinu i svoju priču o stradanjima u BiH“, kaže Dodik.

Samo u Federaciji BiH se 1. mart proslavlja kao Dan nezavisnosti BiH, u znak sećanja na 1. mart 1992. godine kada je u bivšoj SR BiH sproveden referendum o nezavisnosti od tadašnje SFRJ.

Na nivou BiH nikada nije usvojen Zakon o državnim praznicima, pa svaki entitet ima svoje zakone o praznicima.

RS ne priznaje 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, s obzirom na to da su Srbi u BiH uglavom bojkotovali taj referendum, kao i zbog činjenice da je na taj dan na Baščaršiji u Sarajevu, ispred stare pravoslavne crkve, ubijen srpski svat Nikola Gardović, što se smatra jednim od povoda za početak građanskog rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari