Foto: RTRS

Kako prenosi Klix.ba, Dodik je rekao da je u Bratuncu 7. jula izjavio da je u Podrinju u kontinuitetu od tri godine pobijeno više od tri i po hiljade Srba i da na to niko nije reagovao.

On je naveo da se zna da je i u toku Prvog i Drugog svetskog rata postojala „posebna intencija tadašnje muslimanske politike u vezi s Drinom, kao i da je bošnjačka politika tokom proteklog rata bila usmerena na entičko čišćenje Srba, o čemu i govori podatak o stradanju tri i po hiljade ljudi“.

„Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva“, objasnio je on.

Poznato je da postoje organizacije u svetu koje su delovale i danas deluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka i da ih je Savet bezbednosti UN zabranio, naveo je Dodik, povodom zahteva Izetbegovića za njegovim sankcionisanjem od OHR, Tužilaštva BiH i Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) zbog izjave u Bratuncu 7. jula.

Dodik kaže da tog dana u Bratuncu nije rekao ništa drugo, osim navedenog.

„Bošnjaci slobodno žive u Bratuncu, Srebrenici i na nekim drugim mestima. Nisam rekao da ne moraju da dođu, 99 posto imovine vraćeno je preratnim vlasnicima, mnogi projekti obnove su urađeni i znatan broj tu živi, ništa im ne smeta“, tvrdi Dodik.

Naveo je da nisu imali dokaze za razne priče o njemu, pa su pokušali s referendumom, pa kada ni to nije uspelo, na teret mu stavljaju antidejtonsko delovanje.

Dodik smatra i da je Obaveštajno sigurnosna agencija BiH (OSA) pod uticajem turskih obaveštajnih službi, prenosi Klix.ba