Dodik: Mešanje sa strane rasturiće Bosnu 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se BiH raspasti ukoliko dođe do pojačanog intervencionizma međunarodne zajednice i da više niko neće moći da je sastavi.

„Zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Ji iznosi laži o stanju u regionu, pozivajući ili priželjkujući intervencionizam“, rekao je predsednik Republike Srpske. On je rekao da na dnevnom redu Republike Srpske nema nikakve secesije i da ni Srbija ni Rusija niti bilo ko od Srpske ne traži da sprovodi bilo kakve aktivnosti u vezi sa secesijom.

Dodik je naveo da nijednim zvaničnim kanalom nije dobio informaciju o planu „Poslednja šansa“, gde se spominje da opozicija i pojedine strane službe destabilizuju Srpsku.

„To se pominje u javnosti, a ponašanje pojedinih opozicionih partija u Republici Srpskoj podseća me na opisani scenario, u kojem su oni ipak samo loši glumci, nesposobni da iznesu svoje uloge“, istakao je Dodik. On je dodao da se sve informacije, posebno ovakvog karaktera proveravaju, da se MUP Srpske pokazao kao najorganizovanija i najsposobnija policijska struktura u BiH, te da nema razloga da se ne veruje policiji.

„O njihovoj sposobnosti govori se i u svetskim metropolama, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma“, rekao je Dodik za „Novosti“.

Upitan da li se plaši za svoju bezbednost, s obzirom na to da je predstavljen kao glavna „meta“ u planu „Poslednja šansa“, Dodik je rekao da ne dozvoljava da ga takva razmišljanja odvuku od suštinskih stvari koje je potrebno uraditi ili poteza koje je potrebno povući.

„Ne zaboravite, za ovu državu je život dalo blizu 30.000 najboljih ljudi tog vremena. Da li je njih iko pitao plaše li se za svoju bezbednost?“, upitao je Dodik. On je rekao da će biti pokrenuti svi raspoloživi mehanizmi da se novoj američkoj administraciji objasni kako i zašto je samo tri dana pre inauguracije predsednika SAD Donalda Trampa neko odlučio da njegovo ime stavi tik uz imena najvećih svetskih terorista.

„Verujemo da će se u novoj administraciji SAD naći dovoljno razumevanja da se preispitaju razlozi i način kako sam dospeo na tu listu“, rekao je predsednik Republike Srpske. Upitan da li planira uskoro sastanke u Vašingtonu, Dodik je rekao da prvo moraju da se otklone svi nesporazumi da bi do takvih susreta došlo.

„Ne krijem da su moja očekivanja od nove administracije velika, ali ne zbog mogućnosti da budem uklonjen sa ’crne liste‘, već zbog izjava predsednika Trampa da se SAD više neće mešati u unutrašnja pitanja drugih zemalja“, rekao je Dodik, prenosi Srna.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.