Dodik najavio iz Atine isti tretman ulaska u Grčku za građane BiH, kao i za građane Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom dogovorio da se za građane BiH utvrdi isti tretman ulaska u Grčku, kao i za građane Srbije.

Dodik je rekao da to znači da će građani BiH moći lakše da uđu u Grčku za vreme godišnjih odmora.

„Mislim da je to dobra vest za sve građane“, kazao je on za RTRS.

Dodik je dalje kazao da je na sastancima sa Micotakisom i sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom razgovarano o razvoju bilateralnih odnosa, ističući da BiH i Grčka nemaju otvorenih pitanja.

„Posebno sam ukazao da su odnosi Grčke sa BiH isključivo u okviru Republike Srpske i da smo u tom pogledu ponosni na dobre odnose koje smo imali u prošlosti, ali i zahvalni na pomoć i podršku koju su oni nama pružali u proteklo vreme“, kazao je on.

Dodik je naveo da je grčkim zvaničnicima zahvalio što Grčka nije pristala da bude deo snaga koje su u okviru NATO saveza bombardovale Republiku Srpsku i srpski narod.

„To je nešto za šta srpski narod treba da ostane trajno zahvalan“, naglasio je on.

Predsedavajući Predsedništva BiH još je naveo da je sagovornike upoznao sa činjenicom da Srbi ne mogu da prihvate članstvo u NATO, s ozbirom na to da je taj vojni savez bombardovao Srbe u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji.

„Ukazao sam i na duple međunarodne standarde u pogledu Kosova i Metohije i Republike Srpske i svega onoga što je važno u svim razgovorima i debatama u Republici Srpskoj i BiH, ali i regionu povodom same BiH“, kazao je on.

Dodik je rekao da je razgovarano i o situaciji u BiH, dodavši da je on ukazao da ta država „sve ove godine egzistira i živi isključivo zbog međunarodnog angažmana, odnosno postojanja institucije Visokog predstavnika“.

„Jesmo za evropske integracije, ali smatramo da zemlja koja je pod nekom vrstom međunarodnog prorektorata veoma teško može da računa na ispunjavanje uslova, a to je da je suverena i stabilna, jer BiH to nije“, ocenio je predsedavajuži Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da BiH želi evropske integracije, ali da to ne zavisi samo od nje.

„Ti kriterijumi koji su visoko podignuti izmenom procedura i više su usmereni ka tome da mi to ne dosegnemo, nego da uspemo da ih ispunimo“, zaključio je on.

Dodik je ukazao i na potrebu bolje ekonomske saradnje BiH i Grčke, ističući da je dogovoreno da zamenik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju poseti Sarajevo i Banjaluku, kako bi se razgovaralo o boljoj ekonomskoj saradnji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.