Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj rekli su Dodiku i da je Mađarska primer zemlje u kojoj se poštuju prava Srba i srpski nacionalni identitet, prenosi Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Sastanku su prisustvovali ambasadorka BiH u Madjarskoj Biljana Gutić Bjelica, ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša, mađarski državni sekretar za manjine Mikroš Šoltes i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Dodik je večeras prisustvovao koncertu Kulturno-umjetničkog društva „Taban“ u pozorištu VIG u Budimpešti.

„Drago mi je što vidim mlade koji baštine tradiciju našeg naroda. U vreme globalizacije izvan matice nije lako da se okupimo oko najveće vrednosti, a to je srpski nacionalni identitet“, rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu što je, kako je kazao, zakonom pomogao nacionalne manjine i okupio manjinske zajednice, prenosi RTRS.

„Veoma je važno što premijer Orban i predsednik Srbije (Aleksandar) Vučić šire saradnju Srbije i Mađarske. To je poruka koju dobro čitamo i mi u Republici Srpskoj“, kazao je Dodik.

On će sutra posetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, posle čega će otići u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. U utorak će se sastati s Orbanom.

Povezani tekstovi