Dodik: U Sarajevu nećemo praviti koalicione dogovore 1Milorad Dodik Foto: FoNet/AP

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Sarajevu neće praviti koalicione dogovore i upozorio je da zajedničke institucije BiH u Sarajevu ne daju rezultate jer se tamo vodi politika osvojenih pozicija.

„U Sarajevu nećemo praviti koalicione dogovore. Tamo idemo kao reprezentacija. Igraćemo kao tim, pod našom zastavom i u našem dresu“, rekao je Dodik u intervjuu za ATV.

On smatra da je Savet ministara bilo moguće formirati do Nove godine, ali to, ipak, nije učinjeno i iza toga se krije težnja da se zaobiđu izborni pobednici iz RS, da bi se formirala, kako je rekao, za njih povoljnija, struktura delovanja.

„Ali, imaju ozbiljan problem – ja sam izabran u Predsedništvo, a četiri od pet delegata u Domu naroda je iz SNSD“, rekao je Dodik.

On je podsetio na zakonski rok od 15 dana nakon formiranja kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u okviru kojeg je Predsedništvo dužno da predloži kandidata Predsedavajućeg Saveta ministara. Taj rok istekao je pre 10 dana. Kada je reč o zastavi, Dodik smatra da isticanje obeležja tri naroda ne bi trebalo da predstavlja problem, ali u ovakvoj BiH to nije slučaj, ističe Dodik, napominjući da će u proceduru biti upućene izmene zakona o zastavi. Do sada, kaže, nije bilo dramatičnih pitanja u Predsedništvu, a upravo takvo mogao bi da bude NATO put BiH, o kojem je RS sve rekla kroz Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dodik ističe da je ponosan što je u vreme kada je bio predsednik i premijer Republike Srpske, vraćena vera u SRS, ali žali što je poslednjim događajima u Banjaluci, gradu urušen imidž u praznične dane. On je rekao da želi istinu i pravdu u slučaju Dragičević, ali da je to posao za Sud i Tužilaštvo, a ne za ulicu.

Dodik je ocenio da Partija demokratskog progresa (PDP) ne može da se ograđuje od organizacije protesta Pravda za Davida, kada prvi čovek gradskog odbora PDP u kući dogovara detalje protesta, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.