Dodik zadovoljan evropskim komesarom iz Mađarske jer ima senzibilitet za Balkan 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Što se tiče politike proširenja treba da bude jasno da je značajna grupacija oko predsednika Francuske Emanuela Makrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne reši svoje pitanje, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, preneo je portal Faktor.

Komentirišući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja za novog komesara za susedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, rekao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje. Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo, rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Evropske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, da reaguje na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacione, kojima je, kako je ocenio, u značajnom meri „doprinela zapadna Evropa, koja želi radna mesta“.

Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i verskih i da se oni polako orijentišu na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmere ovde, na zemlje koje bi sutra trebalo da budu članice EU, rekao je Dodik. On smatra da treba sarađivati s Evropom, „ali je problem jer BiH nema svoje institucije“.