Foto: Beta/ Eraldo Peres

Domoroci su na travnjaku ispred Kongresa podigli šatore, pevali i plesali, s perjem u kosi i licima obojenim u crveno i crno.

Današnji, 15. godišnji protest počeo je izražavanjem animoziteta prema Bolsonaru, čije politike domorodački lideri opisuju kao najveće nazadovanje u njihovim pravima u nedavnoj istoriji.

Vlada je na protest poslala snage nacionalne garde, navodeći da je reč o „preventivnoj meri“. Na tom protestu 2017. godine policija je bacila suzavac na domoroce koji su uzvratili lukovima i strelama.

Pre nego što je 1. januara postao predsednik, Bolsonaro je obećao da neće dati više niti jedan centimetar zemlje domorodačkim grupama ako bude izabran i uporedio njihov način života u rezervatima sa životinjama koje žive u kavezima u zoološkom vrtu.

Prvog dana na mestu predsednika Bolsonaro je nadležnost za određivanje domorodačke zemlje i davanje licenci kompanijama za poslovanje u rezervatima preusmerio s vladine agencije za pitanja domorodačkog stanovništva na ministarstvo poljoprivrede.

Aktivisti navode da će taj potez praktično paralisati dodelu zemlje domorodačkom stanovništvu i olakšati poslovanje poljoprivrednim i rudarskim kompanijama.

Bolsonarov ministar zdravlja izazvao je prošlog meseca proteste širom zemlje kada je predložio ukidanje saveznog programa zdravstvene zaštite za domorodačko stanovništvo i njegovo prebacivanje u nadležnost opština.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Povezani tekstovi