Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Porodica Betankur, naslednica kompanije L’Oreal, najavila je da će dati 200 miliona evra, francuska grupa LVMH i porodica Arno daće 200 milona ebra, dok su po 100 miliona evra obećale naftna komapnija „Total“ i porodica industrijalaca Pino koja vodi kompaniju „Kering“.

Notr Dam je sinoć zahvatio ogroman požar, koji je razorio srednovekovni spomenik gotske arhitekture. Posle požara, koji je ugašen nakon nekoliko sati, vlast radi na obezbeđivanju očuvane kontrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbedno da uđu i iznesu vredna umetnička dela iz katedrale.

Konstrukcija katedrale Notr Dam se dobro drži posle požara ali postoje nestabilni delovi unutar zdanja posebno na nivou svoda, saopštila je francuska vlada i dodala da je iz bezbednosnih razloga evakuisano pet obližnjih stambenih zgrada. Organizacija francuskih biskupija saopštila je da će se sutra u 17.50 oglasiti zvona svih katedrala i crkava u Francuskoj u znak solidarnosti prema pariskoj biskupiji.

Povezani tekstovi