Donet ukaz o referendumu za pripajanje Zaporoške oblasti Rusiji 1Foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY epa Historical Collection digitized in 2012 as part of the EURO-Photo project

Šef Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Evgenije Balicki potpisao je ukaz o održavanju referenduma o priključenju regiona Rusiji.

Belicki je potpisao dokument tokom foruma pokreta „Zajedno sa Rusijom“ koji se održava u Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, preneo je Sputnjik.

Na forumu učestvuje više od 700 delegata iz cele oblasti. Obraćanje učesnika foruma pročitao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Na osnovu principa slobodnog izbora, uzimajući mišljenje svakog stanovnika našeg regiona kao glavnu vrednost, objavljujemo nameru da održimo referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije kao punopravni subjekt. Mi smo jedan narod i bićemo zajedno“, navodi se u saopštenju.

Svi delegati u sali jednoglasno su podigli ruke u znak slaganja.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio da će svi pregovori sa Rusijom biti zauvek prekinuti ako se u Donbasu i južnim oblastima – Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti – održe referendumi o ulasku u sastav Rusije.

Ukrajinska nuklearna agencija, pak, saopštila je kako Rusija ucenjuje ceo svet napadima na nuklearnu elektranu u Zaporožju.    .

Komentarišući izjavu Zelenskog, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je to želja stanovnika regiona, a ne Moskve i da ne razume zašto se Zelenski obraća ruskom rukovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari