Državljani Mjanmara uhapšeni u SAD zbog sumnje da planiraju atentat na ambasadora svoje zemlje 1Foto: FreeImages/ Clyde Steven

Američki federalni tužioci saopštili su da su uhapšena dvojica državljana Mjanmara koji borave u Njujorku u vezi sa navodnom zaverom da ubiju ambasadora svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama Kjav Moe Tuna.

Prema saopštenju američkog tužilaštva u južnom okrugu Njujorka, Fio Hajn Htut je osmislio plan sa trgovcem oružjem na Tajlandu, koji prodaje oružje mjanmarskoj vojsci. Fio Hajn Htut bi, prema planu, „unajmio napadače da povrede ambasadora u pokušaju da ga nateraju da se povuče sa svog položaja“.

Ako ambasador ne odstupi, trgovac oružjem predlagao je da napadači koje je angažovao Htut ubiju ambasadora, javio je Glas Amerike.

Drugooptuženi Ie Hajn Zav navodno je nameravao da pošalje novac Fio Hajn Htutu za finansiranje napada koji je trebalo da se dogodi u blizini Njujorka.

Obojica optuženih terete se po jednoj tački za zaveru radi napada i nasilnog napada na stranog zvaničnika, za koju je zaprećena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Vojska Mjanmara je 1. februara srušila vladu građanske liderke Aung San Su Ći i pokušala da Kiav Moe Tuna, koji se protivi vojnoj hunti, ukloni sa mesta ambasadora u UN i da ga zameni. Kiav Moe Tun izjavio je u sredu agenciji Frans pres da mu je život ugrožen i da mu je dato dodatno obezbeđenje.

Krajem februara Kjav Moe Tun je pred UN rekao da će biti nastvaljena borba za vladu koja je „narodna, od naroda, za narod“, a potom na maternjem burmanskom jeziku poručio građanima koji su ga slušali u Mjanmaru da „nastave da se bore“ jer „revolucija mora uspeti“.

Od početka puča skoro 950 ljudi je ubijeno, više od 7.000 je uhapšeno, a 5.502 osobe su i dalje u pritvoru, pokazuju podaci Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (u Burmi), organizacije za ljudska prava sa sedištem na Tajlandu i Mjanmaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.