Državna tužiteljka Njujorka podnela tužbu protiv Trampa zbog navodne umešanosti u prevaru 1 EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Državna tužiteljka Njujorka podnela je danas tužbu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, troje njegove punoletne dece i Trampove kompanije, navodeći da su bili umešani u opsežnu prevaru koja je trajala više od decenije, koju je bivši predsednik iskoristio da se obogati, objavila je televizija CNN.

U tužbi koja ima više od 200 stranica državna tužiteljka Leticija Džejms navodi da je prevara dotakla sve aspekte Trampovog poslovanja, uključujući njegovu imovinu i terene za golf, a tvrdi se da je Trampova organizacija prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je naduvala vrednost njegove imovine koristeći pogrešne procene.

„Te prevare i lažno prikazivanje podataka bili su slične prirode, a počinilo ih je više rukovodstvo Trampove organizacije u svakoj godišnjoj izjavi, pri čemu je sve odobravano na najvišim nivoima, što uključuje i samog Trampa“, stoji u tužbi.

Pored Trampa, tužba se odnosi na njegovu decu Donalda Trampa mlađeg, Erika Trampa i Ivanku Tramp, kao i na bivšeg finansijskog direktora Trampove organizacije Alena Vajselberga i dugogodišnjeg izvršnog direktora kompanije Džefa Mekonija.

Džejms je istakla da veruje da je prekršen krivični zakon i celokupni materijal je prosledila kancelariji državnog tužioca za okrug južnog Njujorka i američkoj Poreskoj upravi.

U tužbi je navela da od Trampa treba da se traži 250 miliona dolara navodno nezakonito stečenih sredstava i da se njemu i njegovoj deci koja su navedena u tužbi trajno zabrani da budu direktori bilo kog preduzeća registrovanog u državi Njujork.

Pored toga, traži da se poništi korporativni sertifikat Trampove organizacije, što bi, ako odobri sudija, moglo da primora kompaniju da prekine poslovanje u državi Njujork.

„Današnji podnesak nije fokusiran ni na činjenice ni na zakon, već isključivo na unapređenje političke agende državnog tužioca. Potpuno je jasno da je Tužilaštvo prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja ulazeći u transakcije u kojima nije bilo nikakvih prekršaja”, rekla je televiziji CNN Trampova pravna zastupnica Alina Haba.

Tramp se suočava sa brojnim krivičnim istragama federalnih i državnih tužilaca koje uključuju tačnost finansijskih izveštaja njegove kompanije, mešanje u predsedničke izbore 2020. i njegovo postupanje sa poverljivim dokumentima nakon napuštanja funkcije.

U svim tim slučajevima Tramp je negirao da je uradio bilo šta protivzakonito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.