Državni vrh Crne Gore osudio napad na novinara Sadikovića 1Foto: Medija centar

Državni vrh Crne Gore ocenio je povodom napada na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića tokom takozvanog patriotskog skupa u Bijelom Polju, da takvi slučajevi neće biti tolerisani.

Sa ključnih državnih adresa je poručeno da se „napadi na novinare i slobodu reči neće tolerisati“, i da će nadležni „učiniti sve da slučaj bude rasvetljen do kraja“.

Dugogodišnji novinar Sead Sadiković napadnut je sinoć tokom takozvanog „patriotskog“ skupa u Bijelom Polju. U više gradova Crne Gore juče su održani protesti – auto kolone tokom kojih su isticane crnogorske državne zastave.

Organizatori su prethodno putem društvenih mreža pozivali  „Crnogorce da u svim gradovima započnu auto-kolone“, u znak otpora „fašizmu i zdravstvenom genocidu“.

Sadiković je medijima rekao da je lakše povređen, a iz policije je nezvanično saopšteno da su ga napali i udarali učesnici auto kolone zbog čega su privedena dvojica mladića, i da se za ostalima traga.

Napad na Sadikovića oštro su osudili predsednik države Milo Đukanović, Skupštine Aleksa Bečić, premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Đukanović je na Tviteru objavio da „nasilje nije znak raspoznavanja evropske i kulturne Crne Gore“ i poručio da su „sigurnost i zaštita novinara i bezbedno okruženje preduslov izgradnje demokratskog društva“.

„Pozivam nadležne organe da slučaj istraže do kraja. Ovakvi napadi su nedopustivi i predstavljaju atak na slobodnu reč i demokratiju, što nećemo tolerisati“, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

Ministarstvo unurašnjih poslova je saopštilo da će učiniti sve da slučaj bude rasvetljen do kraja.

„Sigurnost novinara mora biti garantovana. Zločin iz mržnje je društveno zlo. Odnos prema njemu je mera naše odgovornosti“, naveli su iz MUP-a na Tviteru.

Nevladina organizacija Centar za demokratsku traziciju (CDT) je u reagovanjuu ukazala da ekstremizam „svakog dana postaje sve vidljiviji i opasniji“, te da posebno zabrinjava to što su mete “ izliva nacionalnog naboja“ redovno novinari.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.