Dve osobe u Kaliforniji umrle od korone tri nedelje pre prve potvrđene smrti u SAD 1Foto: Pixabay / gagnonm1993

Dve osobe iz Kalifornije umrle su od COVID19 početkom i sredinom februara, što je skoro tri nedelje pre prve potvrđene smrti uzrokovane zarazom korona virusom u SAD, pokazali su novi rezultati obdukcije.

Oni se sada vode kao prvi smrtni slučajevi od korona virusa u toj zemlji, a tamošnji zdravstveni zvaničnici navode da ovo potpuno može promeniti praćenje zaraze u SAD, piše CNN.

Te dve osobe umrle su 6. i 17. februara u Santa Klari, Kalifornija.

Osoba za koju se ranije smatralo da je prvi smrtni slučaj od korona virusa u SAD, preminula je 29. februara u Kirklendu, Vašington.

Dve osobe iz Kalifornije nisu putovale u Kinu niti bilo gde drugo gde bi bili izloženi virusu, te se pretpostavlja da su virus dobili u okviru svoje zajednice, rekla je za Njujork Tajms šefica zdravstvene okružne službe, Sara Kodi.

„Ovo je vrlo značajano otkriće. Neko ko je umro 6. februara, verovatno se zarazio početkom ili sredinom januara. Potrebno je da prođe najmanje dve do tri nedelje od trenutka kada se neko zarazi do trenutka kada od virusa umre“, rekao je za CNN doktor Ašiš K. Jha, direktor Instituta „Harvard Global Health“.

Dodao je da je takođe jako značajna informacija da nisu putovali.

„To znači da se virus u Kaliforniji širio zajednicom sredinom januara, ako ne i ranije“, rekao je Jha i dodao da je sada potrebno da se naučnici vrate unazad i pokušaju da utvrde kada se zaista korona virus pojavio u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.