Dve prevremeno rođene palestinske bebe umrle uoči evakuacije 1Palestinians wounded in Israeli bombardment of the Gaza Strip are brought to a hospital in Khan Younis, Sunday, Nov. 12, 2023. ( AP Photo/Fatima Shbair)

Dve od 33 prevremeno rođene bebe preminule su uoči evakuacije iz bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Bilo je planirano da se 33 prevremeno rođene bebe evakuišu u nedelju iz te najveće bolnice u Pojasu Gaze.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier) je na brifingu za novinare u Ženevi rekao da su „na nasreću dve od tih prevremeno rođenih beba umrle te noći zbog nedostaka brige“.

Tri evakuisane bebe su još uvek u emiratskoj bolnici na jugu Pojasa Gaze, rekao je portparol UNICEF-a Džejms Elder.

Dvadeset osam ih je stiglo u Egipat u ponedeljak preko graničnog prelaza Rafa, jedinog izlaza iz Gaze koji ne kontroliše Izrael.

Na videokonferenciji iz Kaira portparol UNICEF-a je nagovestio da je 20 od 28 beba evakuisanih u Egipat putovalo bez svojih majki. Izraelska vojska je rekla da je pomogla pri evakuaciji.

„Sedam majki sa osam beba“, rekao je portparol i dodao da su dve bebe blizanci.

Vojnici su ušli u bolnicu Al-Šifa prošle nedelje tvrdeći da je njoj baza palestinske islamske organizacije Hamas, koja je to porekla.

Rat započet 7. oktobra izazvan je napadima Hamasa bez presedana u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi u Izraelu, uglavnom civila i odvedeno oko 240 talaca.

U Pojasu Gaze je u izraelskom bombardovanju i kasnijoj kopnenoj ofanzivi ubijeno 13.300 ljudi, uključujući 5.600 dece, po podacima tamošnjeg ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari