DW: Erdogana bi mogli sa sruše mangupi iz sopstvenih redova 1Erdogan Foto: Beta/AP/Turkish Presidency

Ahmet Davutoglu je dugo bio jedna od najuticajnijih figura u turskoj politici. Još od 2002, kada je počeo brzi uspon islamsko-konzervativne stranke AKP, uvek je bio na strani Erdogana: kao ministar spoljnih poslova i kasnije kao premijer, ali i predsednik stranke. Medjutim, Davutoglu je 2016. svom političkom mentoru postao previše tvrdoglav i previše moćan. Erdogan ga je brzo i bez mnogo razmišljanja izgurao sa obe pozicije, podseća DW.

Bilo je to poniženje, ali ga je Davutoglu ipak s poštovanjem prihvatio, sve do 2019. kada su se odnosi promenili, pošto su ekonomska kriza, ojačana opozicija i poraz na lokalnim izborima krajem marta uzdrmali turskog predsednika, navodi DW.

Uz ocenu da je Davutoglu prepoznao novonastali vakuum i već mesecima žestoko kritikuje AKP, DW dodaje da je prošlog petka najavio da, zajedno sa još tri poslanika AKP, napušta stranku. Ona se, rekao je, veoma udaljila od svojih osnovnih principa. To je njegova glavna kritika. Davutoglu je pokazao da ima i političke ambicije: rekao je da želi da osnuje „novi politički pokret“.

Obračuna sa vladajućom strankom Davutoglu je počeo uoči važnih izbora za gradonačelnika Istanbula u junu, koje je Erdoganov kandidat Binal Jildirim izgubio – na Fejsbuku je objavio svojevrsni manifest prepun kritika na račun Erdoganove politike. Stranka se nalazi u opasnoj situaciji, previše se bazira na polarizaciji, a premalo na vladavini zakona, napisao je Davutoglu.

To je bio alarm za turskog predsednika zbog straha da bi ta stranka mogla da mu oduzme važne glasove iz konzervativnog tabora pa je „reagovao zlovoljno, više puta nazvavši svog bivšeg saradnika Davutoglua izdajnikom s kojim će se, kao i s drugim otpadnicima obračunati „kada dodje vreme za to“, dodaje DW.

DW piše i da slučaj Davutoglu nije usamljen – on je samo simbol erozije u bazi AKP. Poslednjih meseci stotine hiljada članova napustilo je partiju. Medju njima su i neki važni članovi koji se već mesecima neobično oštro izjašnjavaju o rukovodstvu stranke.

To je recimo bivši ministar privrede i jedan od osnivača AKP Ali Babadžan. On je stranku napustio još u julu. I Babadžan, kako prenose turski mediji, želi da osnuje sopstvenu stranku. I on, kao i Davutoglu, smatra da se vladajuća partija udaljila od svojih prvobitnih vrednosti.

Babadžan je za osnivanje svoje stranke dobio i podršku bivšeg predsednika Abdulaha Gula koji je još 2007. godine napustio AKP. Gul se od prošle godine javno protivi politici Erdoganove vlade. Čak je bio blizu odluke da na predsedničkim izborima u junu 2018. godine učestvuje kao Erdoganov protivkandidat, ali ga je tada ipak uplašila Erdoganova u to vreme još uvek bezgranična moć. Naime, načelnik turskog Generalštaba i Erdoganov portparol helikopterom su sleteli u dvorište Gulove kuće. Bila je to iznenadna poseta. Dan kasnije Gul je objavio da odustaje od kandidature – tako je to preneo vladi blizak dnevni list Haberturk.

U to vreme, Erdogan i njegova AKP bili na vrhuncu moći. Na predsedničkim i parlamentarnim izborima stranka je ostvarila impresivne rezultate koji su dodatno cementirali „režim u rukama jednog čoveka“. Međutim, stvari su se sada promenile i alternativa Erdoganu postoji, navodi DW.

O tome da li je upravo Ahmet Davutoglu takva alternativa, u turskoj javnosti ovih dana žestoko se diskutuje. Ali za razliku od drugih pobunjenika AKP velikog kalibra, Babadžana i Gula, Davutoglu je omiljen samo medju nacionalistima. Prebacuje mu se da je suviše dugo ćutao, i smatra se da je i on odgovoran za eroziju turske demokratije. Kritičari navode da ga interesuje samo da naplati stare račune, a ne da reformiše AKP.

Slične kritike mogu se čuti i na račun Alija Babadžana. Ipak, veruje se da će on pre osnovati liberalno-konzervativnu stranku koja bi mogla da nastavi reforme onim tempom, kao AKP u prvim godinama vladavine.