Džaferović: Dodela Nobelove nagrade Handkeu skandalozna i sramna 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Hendke je od 1992. do 1995. opravdavao ratne zločine u BiH i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, saopšteno je iz njegovog komiteta.

„Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid“, kaže se u saopštenju koje prenosi Fena.

Džaferović dodaje da Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zverskih zločina, kao da on i do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

Dodeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi je čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promoviše civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka, čiji je Komitet, ovom sramnom odlukom, potpuno izgubio moralni kompas, zaključuje se u saopštenju.

Peter Handke (1942) nagrađen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija.