Džaferović: Evroatlantski put geopolitički okvir BiH 1Džeferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je evroatlantski put Bosne i Hercegovinem geopolitički okvir ove zemlje.

On je rekao da je konsenzu o evroatlantskom putu BiH postignut na zakonit način i u predvidjenim procedurama.

Prea njegovim rečima, punopravna članstva u NATO-u i EU su srednjoročni ciljevi BiH i reformi koje se sprovode.

„Standardi i norme koje ova članstva nose najbolje su političke prakse i iskustva koje i gradjani i konstruktivne i autentične bosanskohercegovačke politike prihvataju kao svoje ideale. Tamo gde se živi bolje, sigurnije i prosperitetnije, taj je sistem bolji. Zato EU i zato NATO. Zato njihove vrednosti, a ne neke druge“, rekao je Džaferović na otvaranju izložbe „Tri decenije nezavisnosti BiH“.

On je ocenio da je BiH na tom putu već trideset godina, ali sporo napreduje, jer se „bori s vrlo moćnim i etabliranim neprijateljima i države i ideje BiH“.

„Uspeh i naša pobeda su u tome što smo ostali na tom istom putu i što nas poteškoće i izazovi nisu promenili niti odvratili od civilizacijskih vrednosti i normi“, kazao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Oceenio da su danas „snage mraka podigle svoju glavu i ponovo rigaju vatru, a sa te potresne slike dolaze s drugog kraja Evrope, ali se otrovne strelice ispaljuju i prema BiH“.

„Naša bolna iskustva učinila opreznim i osetljivim na takve tendencije… Vetrovi promena ponovo pušu, napunićemo njima svoja jedra i zaploviti snažno“, kazao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.