Džaferović i Komšić pozdravili poziv Pompea da Predsedništvo usvoji NAP 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, pozdravili su pismo američkog državnog sekretara Majkla Pompea, u kome je pozvao Predsedništvo BiH da usvoji Nacionalni godišnji plan koji se tiče Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Iz Predsedništva BiH je saopšteno da Džaferović smatra da su stavovi izneti u pismu potpuno kompatibilni sa glavnim spoljnopolitičkim ciljevima i opredeljenjem BiH, potvrđenim ranijim odlukama Predsedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom spoljne politike BiH.

„Pozdravljam i stav državnog sekretara da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju SAD da saradnja sa BiH bude podignuta na viši stepen, što je u interesu svih naroda i građana u BiH“, istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da Pompeovo pismo treba shvatiti kao dodatni podstrek za BiH da prihvati pruženu ruku i pomoć SAD i NATO za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama društvenog života koje MAP donosi.

„Taj proces obezbjeđuje dugotrajan mir, stabilnost i, što je najvažnije, ekonomski razvoj. BiH i njene institucije već su se ranije opredelile i obavezale da nastave put ka evroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da taj put bude nastavljen“, istakao je Komšić.

On je istakao da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih, pluralističkih zemalja, koje su okupljene oko zajedničkih vrednosti i interesa, te oblikovane kroz institucije EU i NATO saveza.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije se oglasio povodom pisma američkog državnog sekretara.

On je ranije naveo da RS zagovara vojnu neutralnost i da ranije odluke organa BiH u vezi sa ulaskom u NATO ne obavezuju sadašnje strukture vlasti u zemlji, jer su se, kako je naveo, geostrateške prilike u velikoj meri promenile u odnosu na pre 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.