Džeferi ušao u Sobranje 1Foto: EPA/ Maja Zlatecska

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, tehnički premijer Emil Dimitrijev i neki od poslanika već se nalaze u zgradi parlamenta. Iza zatvorenih vrata sastanak poslanika stranke VMRO-DPMNE sa predsedavajućim Trajkom Veljanoskim.

Mediji prenose da Džaferi nije uspeo da uđe u kabinet Veljanoskog, u kome se nalaze jedinstveni pečati kojima se zvanično overavaju dokumenta.

Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM-a izabran za predsednika parlamenta, što je rezultiralo neredima u Sobranju, danas je preko Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru da stvori uslove da počne da obavlja svoju funkciju kao predsednik Sobranja, objavio je portal Plusinfo.

Pošto nema ključeva kabineta, Džaferi ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu, u kome bi ga obavestio da je u Sobranju obezbeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Talat Džaferi rekao je ranije da očekuje da „druga strana razmisli o situaciji u Makedoniji i prihvati realnost nove parlamentarne većine“.

Džaferi je za švajcarski portal na albanskom Albinfo.ch rekao da stvari više nisu u rukama VMRO i da nije na njima da donose političke odluke.

„Nije važno što moji prethodnici ne priznaju izbor na ovu funkciju, jer imamo podršku od relevantnih organizacija, SAD, EU i drugih demokratskih država, kao i Kosova i Albanije“, kaže Džaferi.

Džaferi je rekao da je u životu „imao mnogo sličnih izazova“ i da je posle svega što se desilo potrebno demonstrirati „staloženost i hrabrost“.

„Ono što se dogodilo je bez presedana u demokratskom svetu. Nadam se da građani i političke partije razumeju trenutnu situaciju. Trebalo bi izraziti zahvalnost većini građana, naročito Albancima, koji nisu dopustili da postanu žrtve i alibi namera koje posebno ima Ivanov“, rekao je Džaferi.

Kako prenosi portal, on smatra da je Makedoniji naneta velika šteta i da je neophodno brzo je popraviti.

Kako su objavili makedonski mediji, novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi najavljuje da bi tokom dana mogao da preuzme ključeve kabineta.

„Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to u skladu sa Poslovnikom“, piše „Telegraf.mk“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Džeferi ušao u Sobranje”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.