Džonson i Fon der Lajen narednih dana u Briselu o trgovinskom sporazumu 1Foto: ANDY RAIN/EPA

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dogovorili su se da se narednih dana sastanu u Briselu u pokušaju da u poslednjem trenutku usaglase trgovinski sporazum za period posle Bregzita, uprkos velikim razlikama oko ključnih pitanja.

U zajedničkoj izjavi posle dužeg telefonskog razgovora, Džonson i Fon der Lajen su večeras naveli da i dalje postoje „značajne razlike“ oko tri ključna pitanja i da „nema uslova za zaključivanje sporazuma“.

„Tražili smo od naših glavnih pregovarača i njihovih timova da pripreme pregled preostalih razlika o kojima ćemo razgovarati uživo u Briselu narednih dana“, naveli su Džonson i Fon der Lajen.

Oni su večeras razgovarali drugi put u poslednjih 48 sati, nakon što pregovarači dve strane u Briselu nisu uspeli da izađu iz pat pozicije.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su razlike oko prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Pregovori su u kritičnoj fazi jer se 31. decembra završava takozvani tranzicioni period posle Bregzita. Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Iako bi obe strane osetile posledice, većina ekonomista navodi da bi Velika Britanija bila teže pogođena, bar kratkoročno, pošto sa EU obavlja gotovo polovinu trgovinske razmene.

Države članice EU moraju jednoglasno da podrže trgovinski sporazum sa Londonom, koji treba da bude usvojen i u Evropskom parlamentu.

Lideri EU okupiće se u Briselu na dvodnevnom samitu u četvrtak i petak.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.