EK predložila otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Makedonijom i Albanijom 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Nemački demohrišćani (CDU/CSU) protive se brzom otvaranju pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Do oktobra ne bi trebalo da bude doneta odluka“, izjavio je agenciji dpa predsednik Odbora Bundestaga za evropske poslove Gunter Krihbaum.

On je dodao da na samitu 28 zemalja-članica unije koji se održava sredinom juna, „sigurno neće biti“ pozitivnog odgovora.

S druge strane, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, socijalemokata Mihael Rot, poziva na brz početak pregovora.

„Sada je na potezu EU“, piše Rot u članku za „Frankfurter algemajne cajtung“. „Dali smo reč i trebalo bi da ispunimo naša obećanja“.

Odluku mora da potvrdi Bundestag

Evropska komisija danas (29.5.) je predložila otvaranje pregovora o pristupanju sa te dve balkanske zemlje.

Nadležni komesar Johanes Han još u aprilu je za dpa izjavio da očekuje pozitivnu odluku briselskih vlasti nakon evropskih izbora. Konačnu odluku, međutim, donose države-članice EU i to bi moglo da se dogodi 18. juna na sastanku evropskih ministara u Luksemburgu.

U Nemačkoj, međutim, zeleno svetlo mora da dâ Bundestag – a to je moguće samo ako se tome ne protivi poslanička grupa CDU/CSU. Otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom protive se i u Holandiji, Danskoj i Francuskoj.

Han upozorava na posledice

Države Evropske unije u načelu su odobrile otvaranje pregovora sa te dve zemlje još u junu prošle godine, ali pravi početak pregovora zavisi od daljeg napretka reformi.

Komesar Han ranije je upozorio da odlaganje i nepriznavanje objektivnog napretka u zemljama kandidatima može da ima dramatične posledice za dotične zemlje, kao i za region u celini.