Ekološki aktivisti blokirali magacine Amazona širom Velike Britanije 1Foto: Beta/AP/Ian West/PA

Ekološki aktivisti su danas blokirali magacine kompanije Amazon širom Velike Britanije, kako bi izvršili pritisak na tog giganta elektronske trgovine da unapredi radne uslove i prestane sa poslovnim praksama koje štete životnoj sredini.

Članovi grupe „Pobuna protiv izumiranja“ (Extinction Rebellion) blokirali su 13 skladištza Amazona kako bi sprečili dostavu 50 odsto isporuka kompanije na Crni petak, jedan od najprometnijih dana u godini koji nezvanično označava početak sezone praznične kupovine.

Aktivisti su blokirali ulaz u skladište Amazona u Tilberiju, nedaleko od Londona. Oni su doneli transparent sa likom osnivača te kompanije Džefa Bezosa koji sedi na vrhu rakete.

Na ulazu u distributivni centar Amazona u škotskom Danfermlajnu, oko 20 članova „Pobune protiv izumiranja“ postavilo je transparent sa parolom „Nateraj Amazon da plati“ i sprečilo kamione da ulaze i izlaze.

Grupa zahteva da Amazon obezbedi bolje uslove rada, da preuzme jasne ekološke obaveze, i da plaća pun iznos poreza.

„Ova akcija ima za cilj da skrene pažnju na Amazonovu eksploatatorsku i ekološki destruktivnu poslovnu praksu, zanemarivanje prava radnika zarad profita, i na rasipništvo Crnog petka“, navela je grupa.

Aktivisti navode da je akcija usmerena i na skladišta Amazona u SAD, Nemačkoj i Holandiji.

Amazon nije direktno komentarisao protestne akcije, ali je naveo da „veoma ozbiljno“ shvata svoje obaveze.

„To uključuje našu posvećenost smanjivanju potrošnje ugljenika na nulu do 2040. godine, deset godina ranije nego što predvidja Pariski sporazum o klimi, obezbedjivanju odličnih plata i uslova rada u bezbednom i modernom okruženju i podršci desetinama hiljada britanskih malih preduzeća“, saopštila je kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.