Emirati prete otkazivanjem kupovine američkih aviona F-35 1Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati Foto: Pixabay/Pexels

Ujedinjeni Arapski Emirati zapretii su danas da će raskinuti kupovinu borbenih aviona F-35 od SAD iz protesta zbog uslova koji su ocenjeni prestrogim.
I Emirati i SAD su ipak izrazili nadu da će uspeti da reše neslaganje.

„On je dodao da je do ove ponovne procene došlo zbog tehničkih zahteva, suverenih operacionalnih restrikcija i analize odnosa troškova prema dobiti.

Emirati su početkom decembra potpisali sporazum o rekordnoj porudžbini od 80 francuskih borbenih aviona Rafal za 14 milijardi evra (15,8 milijardi dolara) tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona toj državi u Zalivu, pokazujući da imaju alternativu.

Međutim, prema zvaničniku iz Emirata SAD ostaju prodavac za koga se radije opredeljuju za nabavku napredne opreme uprkos najavljenog prekida pregovora o avionima F-35. Delegacija Emirata će posetiti Vašington ove nedelje za razgovore.

Portparol Stejt departmenta izrazio je nadu da će moći da reše sve nerešene probleme dok je portparol Pentagona rekao da je uobičajeno razgovarati o zahtevima pre bilo kakvog transfera tehnologije.

„Zaštita američke odbrambene opreme je univerzalna o tome se ne pregovara i to nije specifično za Emirate“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Poslanici demokratske stranke predsednika Džoa Bajdena uzalud su pokušali da blokiraju prodaju, zamerajući posebno učešće Emirata u ofanzivi u Jemenu u arapskoj koaliciji predvodjenoj Saudijskom Arabijom.

Američki zvaničnici su takođe sve zabrinutiji uticajem Kine u toj zemlji, američkoj saveznici, posebno sa radovima na jednoj luci blizu glavnog grada Abu Dabija.

Prema Vol Strit Džornalu SAD insistiraju na nekim uslovima da se osiguraju da avioni F-35 neće biti podložni kineskoj špijunaži.

Emirati su dugo želeli da nabave F-35 avione i dronove MQ-9 Riper (Reaper), ali Izrael se protivio jer želi da zadrži svoju tehnološku superiornost. Izrael je dobio uveravanja od SAD po tom pitanju.

Prodaje je odobrena u poslednjim nedeljama mandata Donalda Trampa posle sporazuma o normalizaciji odnosa Emirata i Izraela i odnosi se na 50 lovaca F35, 18 dronova MQ-9 i rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za ukupno 23 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.