Energoatom: Obnovljeno snabdevanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju 1Foto: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY

Spoljno snabdevanje električnom energijom nuklearne elektrane u Zaporožju, koje je okupirala Rusija, obnovljeno je danas, saopštili su ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom i telo Ujedinjenih nacija (UN) za nuklearni nadzor.

Elektrana, koja je u hladnom stanju, izgubila je svoj poslednji preostali dalekovod zbog granatiranja i morala je da koristi rezervne dizel generatore za sopstvene potrebe, kao što je hlađenje blokova reaktora.

„Posle skoro dva dana rada pumpi za hitno hlađenje aktivnih zona reaktora sa napajanjem iz dizel generatora, operativno osoblje vraća normalan režim napajanja elektrane za sopstvene potrebe iz energetskog sistema Ukrajine“, saopštio je Energoatom na Telegramu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rafael Grosi (Grossi), šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja ima dva posmatrača u elektrani, potvrdio je da je napajanje obnovljeno.

„Naš tim u Zaporožju potvrđuje da je uništeni dalekovod danas obnovljen i da je nuklearna elektrana ponovo priključena na mrežu. To je privremeno olakšanje u još uvek neodrživoj situaciji“, napisao je Grosi na Tviteru.

On je ponovio svoj poziv da se uvede zaštitna zona oko elektrane.

Ruske snage su zauzele elektranu ubrzo nakon što su napale Ukrajinu u februaru, ali su ukrajinski operateri ostali na licu mesta.

Moskva i Kijev optužuju jedni druge za granatiranje lokacije najveće nuklearne elektrane u Evropi, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalne nuklearne katastrofe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.