Erdogan Foto: FoNet/AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi ofenziva sirijske vojske u regiji Idlib mogla izazvati humanitarne i sigurnosne rizike po Tursku, Europu i šire.

Prema njegovim rečima, objavljenim u autorskom tekstu u The Wall Street Journalu, „celi svet bi mogao platiti cenu ako međunarodna zajednica ne poduzme akciju“ da spreči intervenciju u Idlibu.

Prema Erdoganovim rečima, Rusija i Iran su takođe odgovorni za zaustavljanje humanitarne katastrofe u Idlibu.

Podsetio je kako je „režim Bašara el Asada sedam godina namerno izlagao sirijske građane proizvoljnim hapšenjima, sistemskim mučenjima, pogubljenjima, bombama, hemijskom i konvencionalnom oružjem“.

„Kao rezultat sirijskog građanskog rata, kojeg Veće za ljudska prava Ujedinjenih nacija naziva ‘najgorom katastrofom uzrokovanom ljudskim delovanjem od Drugog svetskog rata’, milioni nevinih ljudi postali su izbeglice ili su interno raseljeni“, naveo je Erdogan.

Istakao je i kako je Turska prihvatila 3,5 miliona sirijskih izbeglica, „više od bilo koje druge zemlje na svetu“, te je „istodobno postala meta terorističkih organizacija tzv. Islamske države Irak i Levant (ISIL) i Radničke stranke Kurdistana (PKK)“.

Kritični trenutak za Siriju

„Danas se ponovno nalazimo u kritičnom trenutku, jer se Asadov režim, uz pomoć svojih saveznika, priprema za pokretanje masovne ofenzive na Idlib […] Asadov režim nastoji legitizovati svoj napad na terorizam, ali je njegovo rešenje lažno jer će samo stvoriti nova žarišta terorizma i ekstremizma“, upozorio je Erdogan.

Naveo je i kako su u Idlibu prisutne „određene terorističke organizacije, uključujući Hajat Tahrir el Šam“, te da njihovi ​​borci čine deo stanovništva u Idlibu te pozvao na „sveobuhvatniju međunarodnu protuterorističku operaciju kako bi se uklonili teroristički i ekstremistički elementi u Idlibu“.

„Sve članice međunarodne zajednice moraju shvatiti svoju odgovornost u slučaju napada na Idlib. Posledice neaktivnosti su ogromne. Ne možemo prepustiti sirijski narod na milost Bašara el Asada. Svrha ofanzive režima na Idlib zapravo je eliminacija opozicije, a ne stvarna ili učinkovita kampanja protiv terorizma. Napad bi takođe stvorio ozbiljne humanitarne i sigurnosne rizike za Tursku, ostatak Europe i šire“, ponovio je Erdogan, te prozvao Rusiju i Iran da su takođe odgovorni za zaustavljanje moguće humanitarne katastrofe.

Danas sednica Veća sigurnosti UN-a o Siriji

U međuvremenu je Rusija zatražila vanrednu sednicu Veća sigurnosti UN-a, te će ona, uz odobrenje SAD-a koji predsedava tim telom, biti i održana danas.

„Imperativ za međunarodnu zajednicu jeste nastavak borbe protiv terorista u Siriji do njihove potpune eliminacije i oslobađanja civilnog stanovništva od jarma terorizma“, istaknuto je u ruskoj misiji pri UN-u.

„Rusija je zatražila otvorenu sednicu Veća sigurnosti, imajući u vidu interes koji je više država članica Veća izrazilo za rezultate samita Rusije, Irana i Turske. Naša pozicija polazi od činjenice da je situacija oko Idliba, gde su koncentrirane ključne snage terorista, u fokusu pažnje“, navedeno je iz misije, a prenose ruski mediji.

Bez konkretnih dogovora u UN-u do sada

Predsednici Rusije, Turske i Irana – Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani sastali su se prošlog petka u Teheranu kako bi razmotrili situaciju u Siriji.

Nakon sastanka su potvrdili da ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorili su se da zajednički rade na rešavanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika.

SAD je potvrdio da će sednica Veća sigurnosti UN-a biti održana danas i biće otvorena za javnost.

Veće sigurnosti UN-a je imao prošle nedelje više sastanaka o Idlibu na zahtev SAD-a ili Europske unije, ali bez konkretnog napretka da se zaustavi očekivana vojna ofenziva sirijskih snaga na Idlib.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.