Estonija će usvojiti zakon o uklanjanju spomenika iz sovjetske ere 1Foto: Shutterstock/Roman Yanushevsky

Estonska vlada objavila je danas predlog zakona koji predviđa uklanjanje sovjetskih spomenika sa javnih mesta u zemlji, ocenjujući da oni podstiču na mržnju u kontekstu rata koji Rusija vodi u Ukrajini.

Parlament još jedne baltičke zemlje Letonije, već je usvojio zakon koji predviđa uklanjanje svih sovjetskih plaketa i spomenika u zemlji pre sredine novembra, zbog čega je Moskva pozvala ambasadora te zemlje na razgovor.

I Estonija i Letonija imaju velike manjine koje govore ruski koje se ponekad ne slažu sa nacionalnim vladama.

„Stav vlade je da sovjetski spomenici koji podstiču na mržnju treba da budu uklonjeni sa javnih prostora“, rekao je u saopštenju estonski ministar kulture Piret Hartman.

Još nije naznačeno kada će estonski parlament glasati o tom predlogu zakona. Estonija je već uništila brojne sovjetske spomenike od kada se ozašla iz Sovjetskog Saveza 1991.

Ona je odlučila da ukloni preostale spomenike posle početka ruske invazije Ukrajine u februaru, u sukobu u kome se Talin svrstao na stranu Kijeva.

Odnosi između Moskve i baltičkih zemalja Estonije, Letonije i Litvanije pogoršani su tokom poslednjih nekoliko godina podstaknuti pojačanim tenzijama između Rusije i Zapada.

Rusija je danas saopštila da je pozvala letonskog ambasadora u Moskvi na razgovor. Rusko minstarstvo za spoljne poslove objasnilo je da je to urađeno da se izrazi protest protiv „politike državnog vandalizma koja je u toku u Letoniji sa uklanjanjem sovjetskih komemorativnih spomenika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.