EU osuđuje pogubljenje učesnika protesta i poziva Iran na uzdržanost od smrtnih kazni 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Evropska unija poziva iranske vlasti da se uzdrže od primene smrtne kazne i izvođenja bilo kakvih pogubljenja u budućnosti i da sprovode doslednu politiku ka potpunom ukidanju smrtne kazne, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U Teheranu je jutros pogubljen Mohsen Shekari (23) osuđen zbog ranjavanja pripadnika paravojnih snaga tokom protesta u Iranu, javila je agencija Irna. Reč je o prvom izvršenju smrtne kazne osuđenih učesnika protesta.

„Evropska unija najoštrije osuđuje njegovo pogubljenje. Pozivamo iranske vlasti da se uzdrže od neprihvatljive prakse korišćenja iznuđenih i objavljenih priznanja kao osnove za utvrđivanje činjenica o navodnim zločinima. Za iranske vlasti je imperativ da poštuju prava optuženih pojedinaca i obezbede da oni koji su pod bilo kojim oblikom pritvora ili zatvora ne budu podvrgavani bilo kakvom obliku maltretiranja“, navodi se u saopštenju.

EU, dodaje se, apeluje na Iran da se striktno pridržava svojih obaveza iz Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je ta zemlja potpisnica.

Osnovna prava, uključujući pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje, moraju se poštovati u svim okolnostima, dodaju iz Unije.

„EU ponavlja svoje čvrsto i principijelno protivljenje smrtnoj kazni u svakom trenutku i u svim okolnostima. Smrtna kazna je okrutna i nehumana kazna, koja ne deluje kao sredstvo odvraćanja od zločina i predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta. Štaviše, to je krajnja kazna koja čini nepovratnim moguće greške u deljenju pravde“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari