EU predlaže da se odblokiraju sredstva ruskih banaka za pomoć u trgovini hranom 1Foto: pixabay/12019

Evropska komisija predložila je državama članicama da oslobode „određena sredstva“ iz ruskih banaka zamrznutih sankcijama Evropske unije kako bi pomogli u obnavljanju trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, među kojima su žitarice i đubrivo, navodi se u dokument u čiji je uvid danas imala agencija Frans pres.

EU „želi savršeno jasno da stavi do znanja da ništa u sankcijama ne sprečava prevoz žitarica iz Rusije ili Ukrajine“, izjavio je neimenovani evropski diplomata francuskoj agenciji.

Evropljani su pod pritiskom afričkih partnera koji su, pre rata u Ukrajini, uvozili više od polovine pšenice iz Ukrajine ili Rusije.

„Nadležni organi država članica mogu odobriti oslobađanje određenih zamrznutih sredstava ili ekonomskih resursa koji pripadaju bankama, pošto utvrde da su ta sredstva neophodna za kupovinu, uvoz ili prevoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, među kojima su žitarice i đubrivo“, navodi se u dokumentu dostavljenom državama članicama.

Neimenovani diplomata je rekao da bi se to odnosilo na sedam ruskih banaka i dodao da zemlje članice treba uskoro da odluče o tome.

Predsednik Senegala i aktuelni predsednik Afričke unije Maki Sal (Macky Sall) izrazio je nedavno zabrinutost zbog posledica evropskih sankcija na trgovinu žitom, posebno zbog isključenja glavnih ruskih banaka iz međunarodnog finansijskog sistema Svift (Swift) koji je ključan za transfer novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.