EU predlaže jačanje odbrane od sajber napada i veću saradnju s NATO-om 1Foto: Bojan Cvejić

Evropska komisija predložila je danas dva akciona plana zbog pogoršanja bezbednosne situacije od početka ruske invazije na Ukrajinu: jačanje odbrane od sajber-napada i omogućavanje oružanim snagama da se kreću brže i efikasnije preko granica.

U saopštenju se navodi da su ruski sajber-napadi na zemlje Evropske unije i njihove partnere poziv na „budjenje“, da je potrebno više akcija da bi se zaštitili gradjani i oružane snage kao i da bi trebalo da se pojača saradnja sa NATO-om, prenosi Rojters.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da se rat vratio na granice država Evrope i da „agresija Rusije na Ukrajinu ugrožava globalni mir i medjunarodni sistem zasnovan na pravilima“.

„To utiče na nas i moramo da prilagodimo našu politiku odbrane“, rekao je Borel.

Pored toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na rastuće pretnje iz sajber-prostora, posebno kao deo ruskog rata protiv Ukrajine, poinjući nedavne napade na satelite, ključnu infrastrukturu i državne ustanove.

„Nadmetanje stalno u sajber-prostoru, a linija izmedju mira, krize i sukoba je mutna. Pozivam saveznike da se ponovo posvete sajber-odbrani. Sa više novca, više stručnosti i poboljšanja saradnje. Ovo je vitalni deo naše kolektivne odbrane i svi smo u tome zajedno“, rekao je Stoltenberg.

Politika koju je predložila Evropska komisija povećala bi kapacitete EU za sajber-odbranu i ojačala koordinaciju i saradnju vojne i civilne sajber-zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.