EU predlaže nove sankcije da bi se "Kremlj naterao da plati za eskalaciju konflikta" 1EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je predloženo uvođenje novog paketa sankcija EU Rusiji.

Novi paket sankcija Rusiji je osmišljen da bi se „Kremlj naterao da plati“ za eskalaciju konflikta u Ukrajini, koja je izazvana mobilizacijom i „lažnim referendumima koji predstavljaju nelegalan pokušaj da se otme teritorija i na silu promene međunarodne granice“, rekla je Fon der Lajen, preneo je Gardijan.

Predlog osmog pkaeta sankcije uključuju dodatne zabrane uvoza ruskih proizvoda, što će, kako se očekuje, Moskvu lišiti još sedam milijardi dolara prihoda.

EU će takođe proširiti zabrane izvoza na ključne domene tehnologije za vojsku, kao što su artikli namenjeni avijaciji, elektronske komponente i određene hemijske supstance. To će „oslabiti kapacitete za modernizaciju“ ruske vojne baze, rekla je Fon der Lajen.

Paketom sankcija će biti postavljena zakonska osnova za ograničenje cene nafte i zabranu da građani EU budu u rukovodećim telima kompanija, koje su u vlasništvu Rusije.

„Ne prihvatamo lažne referendume i bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i rešeni smo da nateramo Kremlj da plati za ovu dodatnu eskalaciju“, rekla je predsednica Evropske komisije novinarima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari