EU uvela nove sankcije iranskim zvaničnicima i javnoj televiziji 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Evropska unija uvela je danas sankcije za 29 iranskih zvaničnika, među kojima je ministar unutrašnjih poslova, kao i javnoj televiziji Press TV optužujući je da je emitovala „prisilna priznanja“ zatvorenih posle represije demonstracija pokrenutim smrću Iranke Mahse Amini.

„Danas uvodimo dodatne sankcije zvaničnicima represije iranskih manifestacija“, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka u Briselu na kome su ministri spoljnih poslova Unije odobrili te mere.

Evropska dvadesetsedmorica optužila je iranskog ministra unutrašnjih poslova Ahmada Mahidija, zvaničnika iranskih snaga zaduženih za primenu zakona, za ozbiljna kršenja ljudskih prava tokom represije demonstracija.

EU je takođe uvela sankcije za četiri člana tima koji su uhapsili Mahsu Amini i šefa iranske sajber policije Vahida Mohamada Nasara Mađida zbog njegove odgovornosti u arbitrarnom hapšenju osoba koje su onlajn kritikovale iranski režim.

Pod sankcijama su i general Kijumars Heidari, komandant kopnenih snaga iranske vojske, i regionalni šefovi iranskih snaga zaduženih za primenu zakona kao i Korpusa čuvara islamske revolucije.

EU je prošlog meseca zamrzla imovinu i zabranila vize zaničnicima policije za moral, čuvarima revolucije i iranskom ministru za tehnologiju i informisanje.

Teheran je najavio „srazmeran i čvrst“ odgovor.

Borelj je rekao da su u EU spremni za tu mogućnost uz ocenu da bi to bila greška.

Evropski ministri takođe su osudili uključenost Irana u sukob u Ukrajini sa isporukom kamikaza dronova Rusiji koji se koriste za udare ne civilnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

EU je prošlog meseca uvela zamrzavanje imovine i zabranu viza iranskom proizvođaču dronova i trojici visokih iranskih vojnih zvaničnika zbog isporuke tih dronova.

Borelj je rekao da za sada nema dokaza o tome da je Iran Rusiji slao balističke rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.