Evropska centralna banka bi mogla da podigne kamatne stope do nivoa koji bi ograničio ekonomski rast 1Evropska centralna banka Foto: EPA/ BORIS ROESSLER

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard upozorila je danas da će ta banka možda morati da podigne kamatne stope do nivoa koji bi mogao da ograniči ekonomski rast, kako bi kontrolisala rekordnu inflaciju u 19 zemalja koje koriste evro.

„Očekujemo da ćemo dalje podizati stope, a povlačenje podsticaja možda neće biti dovoljno“, rekla je Lagard na bankarskom forumu u Frankfurtu u Nemačkoj, objavio je AP.

Ona je istakla da banka namerava da smanji inflaciju „na vreme“, a koliko daleko i brzo moraju da idu, zavisiće od inflatornog trenda, prenosi Slobodna Evropa.

ECB je podigla kamatne stope najbržim tempom u svojoj istoriji u cilju obuzdavanja inflacije, koja je u oktobru dostigla 10,7 odsto u evrozoni, što je najviše od 1997. godine, od kada se vodi statistika, i daleko iznad cilja banke od dva procenta.

Inflacija je podstaknuta visokim cenama prirodnog gasa nakon što je Rusija smanjila isporuke Evropi zbog rata u Ukrajini i uskih grla u snabdevanju delovima i sirovinama, dok se potražnja oporavila od ograničenja nametnutih tokom pandemije koronavirusa.

Kao odgovor, ECB je podigla referentnu kamatnu stopu za dva procentna poena od jula, a analitičari očekuju novo povećanje na satanku 15. decembra.

Lagard je upozorila vlade da ne troše prekomerno na podršku građanima i preduzećima pogođenim visokim troškovima energije, rekavši da takva finansijska pomoć mora biti privremena i usmerena na one kojima je najpotrebnija.

U suprotnom, potrošnja bi mogla povećati potražnju, a time i inflaciju, i oslabiti podsticaje da građani štede energiju.

Iako su više kamatne stope ključno sredstvo za obuzdavanje inflacije, to može negativno da utiče na ekonomski rast. Ekonomija evrozone porasla je samo 0,2 odsto u periodu jul-septembar.

Mnogi ekonomisti predviđaju recesiju krajem ove i početkom sledeće godine, jer inflacija smanjuje kupovnu moć građana.

Zvaničnici banke kažu da ukoliko se sada uvedu još više kamatne stope, izbeći će se još drastičnije mere kasnije, ako inflacija nastavi da izmiče kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari