Foto: Pixabay/ AndyLeungHK

Kako se navodi u saopštenju, Komisija je na konferenciji izložila sveobuhvatne predloge o jačanju nezavisnih medija u region.

– Sloboda medija jedno od političkih kriterijuma za pristupanje Uniji, neophodnost za zemlje koje žele da uđu u EU. Nova EU sredstva omogućiće obuku za mlade novinare i novinare u sredini karijere širom regiona, čime će podstaći istraživačko novinarstvo koje doprinosi pomirenju, rekli su iz Komisije.  U saopštenju se dodaje da  novi program za tehničku pomoć za radio televizije javnih servisa podržaće regionalnu kooprodukciju istraživačkog novinarstva, medijske sadržaje za mlade i digitalizaciju.

Uz to će za podršku nezavisnim medijima biti pokrenute nove akcije zajedno sa Evropskim fondom za demokratiju da podrže startap nezavisne medijske kuće (outlet) i „inicijative manjih razmera“, navodi se u saopštenju.

„Sloboda izražavanja je osnovna vrednost Evropske unije i neodvojivo povezana sa daljim napretkom na putu za EU“, rekao je u saopštenju evropski komesar za proširenje Johanes Han koji je učestvovao na konferenciji.

On je dodao da EU-Zapadni Balkan medijski dani utiru put ka sveobuhvatnijem pristupu podrške nezavisnim medijima, pomažu u širenju medijske pismenosti u regionu, pomažu digitalizaciju i transfer znanja. „Živ, ekonomski održiv i pluralističan medijski sektor jednako je važan za sprovođenje slobode izražavanja kao što su pravni, političko i pravosudski uslovi koji ga garantuju“, rekao je Han.

EU je za regionalni program obuke i podrške za poboljšanje kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu izdvojila dva miliona evra a program će biti pokrenut u prvoj polovini 2018. godine.

Za program tehničke pomoći za medije javnog servisa na Zapadnom Balkanu izdvojeno je 1,5 miliona evra i program treba da počne početkom 2018, dok je za sprovođenje plana za podršku organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu izdvojeno je četiri miliona evra, a projekat počine početkom 2018.

Konferencija „EU-Zapadn Balkan medijski dani“ održana je 9. i 10. novembra u Tirani i okupila je više od 250 predstavnika medijskih kuća i medijskih organizacija kao i tvorce politike iz EU i Zapadnog Balkana.