Evropska komisija tužila Mađarsku Evropskom sudu zbog zakona o azilantima 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija danas je odlučila da tuži Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog zakona „Stop Sorošu“ prema kome se podrška tražiocima azila smatra krivičnim delom.

Evropska komisija je navela u saopštenju da posle dva upozorenja većina izraženih zamerki i dalje nisu uzete u obzir.

Komisija smatra da je madjarski zakon suprotan evropskom zakonodavstvu posebno u odnosu na direktive o procedurama azila i uslovima prihvata azilanata, ali takodje i da je suprotan Povelji o ljudskim pravima.

Time što je pružanje pomoći tražiocima azila postalo krivično delo Madjarska ograničava pravo tražilaca azila da komuniciraju sa odgovarajućim nacionalnim, međunarodnim i nevladinim organizacijama i da dobijaju pomoć od njih.

Sa druge strane prema Briselu radi se i o nelegalnom ograničavanju prava na azil i uvođenju novih razloga za odbijanje zahteva za azil.

Prema spornom madjarskom zakonu uvodi se kazna zatvora do godinu dana za svakog ko pomogne osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje van šengenskog prostora, a ukoliko život te osobe nije u neposrednoj opasnosti.

Zakon je nazvan prema američkom milijarderu madjarskog porekla Džordžu Sorošu, za koga madjarski premijer Viktor Orban smatra da radi na štetu madjarskih interesa jer podržava imigraciju kojoj se on žestoko protivi.

Orban optužuje Sorša da preko svojih nevladinih organizacija organizuje masovnu imigraciju ka EU.

Evropska komisija danas je takodje pokrenula novu prekršajnu proceduru protiv Mađarske oko uslova za ljude koji se drže u madjarskim tranzitnim zonama na granicama sa Madjarskom. Komisija je danas uputila prvo upozorenje, a Madjarska ima mesec dana da odgovori s obzirom na hitnost situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.