Evropska svemirska agencija imenovala svog prvog paraastronauta 1Foto: EPA-EFE/MATJAZ TANCIC

Evropska svemirska agencija (ESA) imenovala je svog prvog “paraastronauta” u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru, javlja Reuters.

Agencija koja obuhvata 22 zemlje odabrala je bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Džona Mekfola kao deo nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

Mekfol će učestvovati u studiji osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uslove je potrebno da osobe s invaliditetom ispune kako bi učestvovale u budućim misijama, piše Al Jazeera Balkans.

“Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom na to da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno”, rekao je Mekfol u intervjuu koji je objavljen na sajtu ESA.

On će se pridružiti se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne da prođu uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.

Tada je stiglo 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva “paraastronaut”.

Rušenje prepreka

Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir Mekfola kao “veliki iskorak”.

“Veća zastupljenost osoba s invaliditetom na važnim pozicijama zaista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše barijere s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju”, rekla je Alison Keri, zadužena za komunikacijeu toj dobrotvornoj organizaciji.

Mekfolu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga kada je imao 19 godina. Osvojio je bronzanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Mekfol, tridesetjednogodišnji lekar, pomoći će inženjerima ESA da dizajniraju promene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj grupi kvalifikovanih kandidata, saopštila je agencija.

“Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je nauka za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve”, rekao je Mekfol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.