Evropski parlament ne priznaje Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije 1Foto: EPA-EFE/ SERGEY DOLZHENKO

Evropski parlament (EP) ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije i smatra ga „personom non-grata” u Evropskoj uniji, stav je glavnih političkih grupacija u EP.

U zajedničkoj deklaraciji donetoj 18. avgusta, naglasili su da predsednički izbori u ovoj državi, koji su održani 9. avgusta „nisu bili ni slobodni, ni pošteni” i da verodostojni izveštaji ukazuju na pobedu opozicione liderke Svetlane Tikhanovske, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Pozdravljamo beloruski narod zbog njegove hrabrosti i odlučnosti i snažno podržavamo njihovu želju za demokratskim promenama i slobodom”, poručili su poslanici EP.

U saopštenju se navodi da se pridružuju beloruskom narodu u njihovom zahtevu za novim i slobodnim izborima, pod nadzorom nezavisnih posmatrača.

Osuđujući najoštrije hapšenja i torturu nad mirnim demonstrantima, glavne političke grupacije u Evropskom parlamentu podsećaju Lukašenka na njegovu odgovornost.

Zajedničku deklaraciju su potpisali evropski narodnjaci, socijaldemokrate, liberali, grupa zelenih kao i grupa evropskih konzervativaca i reformista. Potpisnice dokumenta nisu političke grupacije ekstremne desnice i levice.

Evropski parlament nema nadležnost da proglasi bilo koga personom non-grata. To pitanje pripada zemljama članicama EU. Šefovi država i vlada će u sredu, 19 avgusta putem video-konferencije raspravljati o situaciji u Belorusiji.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je sazvao ovaj samit, poručio je da „narod Belorusije ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti i da slobodno bira svog vođu“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Evropski parlament ne priznaje Lukašenka kao novoizabranog predsednika Belorusije”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.