ukrajina knjigeFoto: EPA/ROMAN PILIPEY

Ruska invazija u Ukrajini dovela je do oštećenja i uništenja brojnih kulturnih i istorijskih centara u zemlji, kao što su Harkovska opera i Donjecko akademsko regionalno dramsko pozorište u Mariupolju.

Drevni ukrajinski istorijski artefakti su takođe pogođeni, uz izveštaje da su kolekcije u Luganskom i Donjeckom regionu ozbiljno oštećene ili potpuno uništene.

Kako piše Njuzvik, uz takvu destrukciju ukrajinske istorije, Kijev je preduzeo korake da se razračuna sa ruskim kulturnim prisustvom u zemlji, a u jednom postu na Tviteru tvrdi se da je vlada „zabranila“ 19 miliona ruskih knjiga u bibliotekama širom zemlje.

„U ukrajinskim bibliotekama je upravo zabranjeno 19 miliona knjiga. Ako mislite da su spaljivači knjiga dobri momci, treba da naučite istoriju“, piše u tvitu koji, od kada je juče postavljen, ima preko 1,2 miliona pregleda.

Prošle godine ukrajinska vlada je usvojila predlog da se uvedu restrikcije na ruske knjige i muziku, blokirajući radove umetnika koji imaju rusko državljanstvo od posle raspada Sovjetskog saveza.

Međutim, najnovijoj tvrdnji da je 19 miliona ruskih knjiga zabranjeno nedostaje važan kontekst, piše Njuzvik.

Kako je Rojters juče izvestio, Ukrajina je objavila da povlači 19 miliona knjiga iz svojih biblioteka.

Sudeći po saopštenju koje je 6. februara objavljeno na veb sajtu ukrajinskog parlamenta, od novembra 2022. je 11 miliona knjiga na ruskom „otpisano“.

Jevgenija Kravčuk, zamenica šefa komiteta ukrajinskog parlamenta za humanitarnu i informacionu politiku, rekla je da su „otpisane i neke knjige na ukrajinskom jeziku iz sovjetske ere“.

„Usvojena je i preporuka da se otpišu i uklone knjige čiji autori podržavaju oružanu agresiju protiv Ukrajine“, navodi se u njenoj izjavi.

„Postoji čitava lista takvih autora koji su stavljeni pod sankcije. Uopšte, odnos knjiga na ruskom i ukrajinskom u našim bibliotekama je veoma tužan. Zato je sada neophodno da se obnove fondovi i kupe knjige na ukrajinskom“, dodale je Kravčuk.

Upravo ovo je mesto na kojem tvit o „zabrani“ ruskih knjiga navodi na pogrešan zaključak jer, kako ističe Njuzvik čiji su fektčekeri radili na proveri ove informacije, u suštini on ne pruža dodatni kontekst kako bi tvrdnja mogla da bude ispravno procenjena.

Bez dodatnih informacija, nemoguće je znati da li su sve zabranjene knjige od ruskih autora ili o Rusiji, da li je posebnih 19 miliona knjiga zabranjeno niti u kojoj proporciji će knjige na ruskom jeziku biti zamenjene ukrajinskim izdanjima.

Tvrditi da su knjige „zabranjene“, ističe Njuzvikov tim, sugeriše da će svih 19 miliona biti potpuno nedostupno, što su detalji koji se u saopštenju ukrajinskog parlamenta ne razjašnjavaju.

Iako ta mogućnost postoji, prema informacijama koje su bile raspoložive u vreme objavljivanja tvita ne možemo u da budemo sigurni da je to činjenica, navodi Njuzvik, koji je kontaktirao ukrajinski parlament radi dodatnih informacija.

Rezultati jednog istraživanja koje je sproveo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, objavljeni 2019, pokazali su da od 2004. godine 30 odsto stanovnika govori uglavnom ili samo ruski, dok oko polovine zemlje govori uglavnom ili samo ukrajinski.

Ukrajinska vlada je ranije saopštila da je vojna policija u okupiranim teritorijama regiona Luganska, Donjecka, Černigova i Sumi uništila ukrajinsku literaturu i udžbenike istorije u bibliotekama.

U saopštenju ukrajinskih vlasti navedeno je da su se među uništenim i zaplenjenim tekstovima nalazile istorijske knjige o oslobodilačkim pokretima, školski udžbenici o istoriji Ukrajine, kao i naučne i popularna istorijska literatura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari