Fon der Lajen traži od Bugarske da omogući otvaranje pregovora EU sa Skopljem 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je danas u Sofiji od Bugarske da pomogne u realizaciji odluke Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Evropski savet je još 2020. odlučio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovom.

Fon der Lajen je ukazala da je važno da zemlje članice EU „ispune obećanje susedima, u ovim teškim vremenima“, prenose makedonski mediji.

Navela je da „ništa neće biti isto kao pre rata u Ukrajini“, da obećanje partnerima iz 2020. treba da se ispuni i da računa na Bugarsku da će vešto voditi taj proces.

Fon der Lajen je rekla da su su prava manjina u srži evropskih ugovora i vrednosti i da je njihova zaštita osnovna vrednost koja je u fokusu pažnje.

Bugarski premijer Petkov i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski početkom aprila su odvojeno ocenili da je postignut značajan napredak u pregovorima o sporu dve zemlje, zbog kojeg Sofija blokira početak pregovora EU sa Skopljem o članstvu u Uniji.

Sofija je u decembru 2020. stavila veto na početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, zahtevajući da Skoplje ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika. Prošle godine je modifikovala zahteve i formulisala ih u dokumentu „Pet plus jedan“.

Bugarska od Skoplja zahteva da prizna da je istorija Severne Makedonije pre 1944. godine zapravo istorija Bugarske, i da, kako se tvrdi, prestane da svojata neke bugarske istorijske ličnosti.

Uslov Sofije za deblokadu pregovora EU sa Severnom Makedonijom je da prestane navodni govor mržnje protiv Bugara i da se ustavnim promenama obezbedi zaštita bugarske manjine, dok EU treba da obezbedi mehanizme kojima će kontrolisati da li se Skoplje pridržava tih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.