Slejter se već godinama bori da obezbedi autorska prava na fotografiju, a nije mogao da priušti avionsku kartu do San Franciska kako bi prisustvovao najskorijem sudskom ročištu, održanom u sredu, već je ceo događaj pratio od kuće putem interneta, prenosi „Gardijan“.

Pored toga, on kaže da nema dovoljno novca da zameni pokvarenu fotografsku opremu, niti da plati advokata koji ga predstavlja otkad je proces počeo 2015. godine.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Slejter bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. On tvrdi da su fotografije nastale zahvaljujući njegovoj dovitljivosti da natera majmune da pritisnu dugme za okidanje fotoaparata, dok su gledali direktno u objektiv.
„To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke“, rekao je Slejter, prenosi „Gardijan“.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slejter zatražio od sajtova „Tehdert“ i „Vikipedija“ da prestanu da koriste njegove fotografije bez dozvole.
Sajtovi su odbili, rekavši da fotografija ne može imati autorska prava, jer majmun originalni kreator slike.

Kancelarija za autorska prava SAD donela je odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama.

PETA je 2015. godine podnela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su majmuna kao šestogodišnjeg mužjaka makaka, Naruta.
Sud je 2016. godine doneo odluku protiv PETE, rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava.

PETA je, međutim, podnela žalbu i na osnovu nje je u sredu bilo održano ročište.