Fox će platiti 787,5 miliona dolara kako bi izbegao tužbu za klevetu na izborima 2020. 1Foto: Shutterstock/Anton Garin

Američka televizijska kuća Fox News platiće 787,5 miliona dolara kompaniji Dominion koja proizvodi elektronske mašine za glasanje, nakon sporazuma u poslednjem trenutku u utorak kojim je izbegnuta tužba protiv te televizije zbog njenih sistematičnih tvrdnji da je ta kompanija učestvovala u „krađi glasova“ da bi na američkim predsedničkim izborima 2020. izgubio Donald Trump.

„Drago nam je što smo postigli rešenje u našem sporu s firmom Dominion Voting Systems“, navodi se u saopštenju omiljenog kanala američkih konzervativaca, ubrzo nakon što je sudija u državi Delaver objavio sporazum strana.

TV kanal je takođe rekao da „prima k znanju sudsku presudu koja je utvrdila da su određene tvrdnje o Dominionu lažne“, nakon što je sudija u nalogu od 31. marta rekao da je „kristalno jasno da nijedna tvrdnja o Dominionu na izborima 2020. (nije) istinita“.

„Laži imaju posledice“, rekao je advokat Dominiona Justin Nelson, najavljujući iznos koji je Fox News pristao da plati: 787,5 miliona dolara.

Kompanija koju brani prvobitno je potraživala 1,6 milijardi dolara.

Ovaj sporazum spašava biser medijske imperije Ruperta Murdocha od „suđenja veka za klevetu“ kako opisuje New York Times, a Murdocha (92) spašava obaveze da svedoči na sudu.

Čak i pre postupka, postupak je bio sraman za Fox News, uz objavljivanje razmene e-mailova i SMS poruka koje su pokazale da zvezde te kuće, čak i Murdoch, u novembru 2020. godine jedva da veruju u scenario lažiranih izbora, ali su ipak eter preplavili tvrdnjama da je tako.

Suđenje se sa nestrpljenjem iščekivalo u Sjedinjenim Državama, gde se na njega gledalo kao na test za granice slobode izražavanja, zagarantovane Prvim amandmanom na Ustav, kao i na borbu protiv dezinformacija.

Dominion, pomoću čijih se mašina glasalo u 28 od 50 država SAD-a tokom predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džo Bajden, bio je najdraža meta besa Fox Newsa, bliskog Trumpovog čuvara, koji je opširno i bez dokaza optuživao tu firmu da je korišćena za nameštanje glasačkih listića, piše AFP.

Mnogi glasači Trumpa i danas veruju da su izbori ukradeni od njih, a vrhunac ovog izazova bio je 6. januara 2021. godine, kada su hiljade njegovih pristalica napale Kapitol, srce demokratije, da bi sprečile potvrđivanje rezultata izbora održanih u novembru 2020.

Neophodan u konzervativnom taboru, ali redovno optuživan za ponavljanje teorija zavere, Fox News je igrao na veliko i želio da suđenje postane simboličan slučaj za slobodu štampe.

Za tu kuću bilo je legitimno dati reč Trumpovom taboru kada je osporio glasanje i „od suštinskog značaja za potragu za istinom“ – da se sve strane izjasne.

Ali Dominion se oslanjao na interne razgovore u Fox Newsu kako bi tvrdio da je ta kuća namerno lagala da ne bi izgubila svoje gledaoce koje je Trump pridobio.

„Zaista luda stvar. I štetna“, pisao je Murdoch 19. novembra 2020. o „Trumpističkim optužbama“ šefici Fox Newsa Suzanni Scott.

„Moramo da je otpustimo“, rekla je jedna od zvezda lanca, Tucker Carlson, o tvitu novinara Fox Newsa koji je odbacio optužbe za prevaru.

„To znatno šteti poslovanju. Cena akcija je pala. Nije šala“, dodao je on.

Odgovarajući na te citate, Fox News je optužio Dominion da je napravio skraćen i pristrasan izbor poruka, prenosi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari