Foto: Beta-AP

Žuti prsluci su pozvali na proteste predstavljene kao „ultimatum“ francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji danas završava veliku nacionalnu debatu pokrenutu u cilju rešavanja krize nastale nezadovoljstvom građana prema njegovoj politici.

Žuti prsluci nastavljaju proteste i pored ustupaka vlasti i nacionalne debate koju smatraju maskaradom.

List 20 minuta (20 Minutes) preneo je izjave predstavnika „Žutih prsluka“ koji pozivaju na najveći protest u Parizu, 18. subote zaredom.

„Sada prelazimo na ozbiljne stvari. Makron treba da bude oprezan jer se predviđa porast broja demonstranata. Najveće okupljanje će biti u Parizu“, rekao je jedan od vođa pokreta Erik Drue i dodao da se u glavnom gradu očekuju Francuzi iz drugih gradova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, prošle subote se okupilo oko 28.600 ljudi, dok ih je na prvom skupu 17. novembra bilo 282.000.

Televizija BFMTV prenela je da će sutrašnji protest imati moto „Ultimatum – Cela Francuska u Parizu“. Nekoliko skupova je previđeno u glavnom gradu, a najveći bi trebalo da bude u čuvenoj aveniji Jelisejskih polja.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, koji svake subote angažuje dodatne snage bezbednosti zbog protesta, nedavno je rekao da će pokret „Žuti prsluci“ svakako ući u istoriju, ali je dodao da taj pokret nema konkretne zahteve niti „logike“.

„Njihov cilj su sada samo protesti i sprečavanje policije da sprovodi svoje zadatke“, rekao je Kastaner.

Protesti pokreta „Žuti prsluci“ smatraju se najvećom krizom s kojom se suočava centristički predsednik Makron od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

Povezani tekstovi