migranti kampFoto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Francuska, pod pritiskom humanitarnih organizacija, vratila je danas u zemlju 15 žena i 32 dece koji su držani u zatvorskim kampovima za ekstremiste na severoistoku Sirije.

Francusko ministarstvo za spoljne poslove saopštilo je da će maloletne osobe biti predate službama zaduženim za pomoć deci i biće pod medicinsko-društvenim nadzorom, dok su odrasli predati odgovarajućim sudskim vlastima.

Radi se o trećoj većoj rapatrijaciji ovih osoba posle operacije 5. jula 2022. godine kada je Francuska primila 16 majki i 35 maloletnika, i one u oktobru kada je vraćeno 15 žena i 40 dece.

Žene i deca vraćeni danas, rođaci ekstremista Islamske države, bili su držani u zatvorskom kampu Rodž pod kurdskom upravom, koji se nalazi oko 15 kilometara od iračke i turske granice.

Francuska je posebno bila pogođena ekstremističkim napadima koje je organizovala grupa Islamska država, pogotovo 2015. godine.

Francuske vlasti zahvalile su lokalnoj upravi na severoistoku Sirije na saradnji i omogućavanju ove operacije.

Operacija je sprovedena neposredno pošto je Komitet UN protiv torture osudio Francusku zbog toga što nije vratila francuske državljanke iz zatvorskih kampova na severoistoku Sirije.

Te žene i deca su se obratile Komitetu 2019. godine, navodeći da time što ih ne vraća u zemlju Francuska krši članove dva i 16 Konvencije protiv torture i nehumanog i degradirajućeg ophođenja.

Francusku je već 2022. osudio Komitet za prava dece kao i Evropski sud za ljudska prava zbog nedelovanja u rapatrijaciji žena i maloletnika iz kampova za zatvorenike ekstremiste.

Te Francuskinje su otišle dobrovoljno na teritorije pod kontrolom ekstremističkih grupa u zoni Iraka i Sirije.

One su zarobljene kada je pala organizacija Islamska država u 2019. godini.

Veliki broj njihove dece rođen je u kampovima.

Uprkos pozivima kurdske administracije većina zapadnih zemalja do sada odbija da vrati svoje državljane iz tih kampova, i vraća ih u vrlo malim grupama iz staha od mogućeg terorističkog delovanja na svom tlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari