Francuski ministar obećao da će zaštiti Jevreje od ekstremista 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski ministar unutrašnjih poslova obećao je danas da će zaštititi francusku jevrejsku zajednicu od ekstremista posle ranjavanja dve osobe u Parizu, u napadu nožem koji je označen kao teroristički.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen posetio je danas sinagogu uoči jevrejskog praznika Jom Kipura – Dana pomirenja, i rekao da više od 7.000 policajaca i vojnika štiti jevrejske službe ovog vikenda. Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi.

„Došao sam da uverim … članove francuske jevrejske zajednice da će ih država zaštiti, jer znamo da su Jevreji posebno na meti napada islamiskih terorista“, rekao je Darmanen novinarima.

Darmanen je branio reakciju vlasti na napad koji se dogodio u petak u kome su dve osobe ranjene nožem u Parizu, ispred zgrade nekadašnje kancelarije satiričnog časopisa „Šarli ebdo“, rekavši da su obaveštajne službe sprečile 32 potencijalna teroristička napada u poslednje tri godine.

U koordiniranim islamskim ekstremističkim napadima na parisku redakciju „Šarli ebdo“ i jevrejski supermarket u januaru 2015. godine ubijeno je 17 ljudi, a napad nožem u petak dogodio se dok je trajalo suđenje optuženima za teroristički napad.

Suđenje je počelo 2. septembra pred specijalnim sudom u Parizu, više od pet godina od krvavih napada džihadista.

Grupa od 14 osoba optužena je da je na različite načine pružila logističku podršku braći Saidu i Šerifu Kuaši i Amediju Kulibaliju, izvršiocima koji su pokrenuli niz džihadističkih napada u Francuskoj.

Ovo, kako mediji navode, istorijsko suđenje, koje se održava pod visokim merama bezbednosti, trebalo bi da bude završeno 10. novembra.

Osumnjičeni napadač rekao je istražiteljima da je meta bio „Šarli ebdo“ jer je nedavno objavio karikature proroka Muhameda. Dve osobe su ranjene, a nekoliko osumnjičenih je u pritvoru.

Jedan osumnjičeni koji je uhapšen posle napada u petak je kasnije pušten, a njegova advokatica kaže da je pokušao da zaustavi napadača i da bi ga trebalo smatrati herojem.

Advokatica Lusija Simon rekla je za Frans-Info da je njen klijent, 33-godišnji Francuz poreklom iz Alžira identifikovan kao Jusuf. Ona je navela da je napadač pretio Jusufu kuhinjskom satarom, da je Jusuf pobegao i rekao policiji šta se dogodilo i da je odmah uhapšen.