Francuski ministar za brže evrointegracije Zapadnog Balkana, ali uz usklađivanje sa politikama sankcija 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon (Clément Beaune) izjavio je povodom Zapadnog Balkana, čije će vođe sutra učestvovati na samitu sa vođama EU u Briselu, da je neophodno što je moguće brže pristupanje tih zemalja Uniji.

Bon, koji je govorio danas pred Evropskim parlamentom, istakao je da je važno da se te zemlje pridržavaju vrednosti Unije.

„Ali neophodno je pridržavanje vrednostima EU, posebno usklađivanje sa našim politikama sankcija“, upozorio je Bon, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU.

On je govorio u osvrtu na Srbiju, zemlju kandidata za članstvo ali koja se nije pridružila sankcijama evropske dvadesetsedmorice Rusiji zbog njene ofanzive protiv Ukrajine, navodi agencija Frans pres.

Bon je izrazio uverenje da će na samitu evropske dvadestsedmorice u četvrtak biti postignut konsenzus i dodeljen status kandidata Ukrajini.

„Verujem i nadam se da ćemo biti u stanju da već od ovog evropskog samita postignemo konsenzus i damo očekivan signal, dodele statusa kandidata, koji se ne treba mešati sa momentalnim pristupanjem, rekao je francuski ministar u obraćanju Evropskom parlamentu.

U Briselu se sutra održava sastanak vođa EU i Zapadnog Balkana na kome će se razgovarati o napretku u EU integracijama i izazovima koje proističu iz ruske agresije protiv Ukrajine, najavila je Unija. Sastanak EU-Zapadni Balkan održava se uoči samita vođa Unije na kome će se odlučivati o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.