Foto: Beta/AP/Clement Lanot

Filip je danas izrazio podršku trojici policajaca iz specijalne motociklističke jedinice koje su demonstranti napali u subotu uveče jer je jedan od policajaca na demonstrante neizazvano bacio granatu sa suzavcem, dok su se ljudi mirno razilazili posle protesta u centru Pariza.

Kada su demonstranti navalili na njih, jedan od policajaca je izvadio pištolj i uperio ga na demonstrante koji su odgovorili kanonadom predmeta koje su bacali ka njima, a potom su im prišli i potukli se.

Trojica policajaca su potom pobegla, ostavivši jedan od svoja tri motocikla, a nešto kasnije su se vratili s velikim pojačanjem.

Demonstranti su snimili napad i video-snimak kruži na društvenim mrežama s raznim komentarima, od osude policajaca do osude demonstranata koji su ih gađali čak i stubovima ulične ograde, iščupanim iz trotoara.

Parisko tužilaštvo je otvorilo istragu, ali niko nije priveden.

Protestni pokret „Žuti prsluci“, sa socijalnim i ekonomskim zahtevima, koji je širom Francuske nastao 17. novembra, u subotu je priredio „šesti čin demonstracija“, ali se odazvalo znatno manje ljudi. Vlast je u međuvremenu popustila i donela desetak mera na osnovu više od 40 zahteva demonstranata.